Musikk er underholdning, kunst, fornøyelse – og den har også en helende effekt på både kropp og sjel. Musikk er en aktivitet som involverer hele hjernen. Selvsagt har ikke all musikk en god effekt på helsen, dersom musikken er for høy eller på annen måte “feil” for den valgte aktiviteten, kan den selvsagt ha motsatt effekt. Men overveiende ofte har musikk mange positive helseeffekter.
Musikk for hjerte og blodtrykk
Det er tempoet på musikken som har størst betydning for om den har en avslappende, blodtrykkssenkende effekt. Forskning viser at musikk har en sterk effekt på pust og puls. Ved å lytte til avslappende musikk morgen og kveld kan du faktisk redusere blodtrykket ditt og holde det på det bedre nivå. En annen flott bivirkning av dette er at immunforsvaret også får en innsprøytning. Å lytte til musikk som gir deg en positiv emosjonell opplevelse, kan også minske nivået av stresshormonet kortisol.
Musikk for hjernen
Tanken om at musikk kan gjøre deg smartere har fått mye oppmerksomhet fra forskere. Å lytte til musikk eller spille et instrument kan faktisk hjelpe deg med å lære bedre og konsentrere deg mer. Tidligere trodde man at det kun var klassisk musikk som kunne ha denne effekten, og derfor ble den kalt “Mozart-effekten”. I dag er det for øvrig bevist at mange typer musikk kan ha påvirkning på kognitiv funksjon, så lenge du personlig har en positiv opplevelse når du lytter til den musikken du velger. Musikk gjør at du lettere husker informasjon, og er perfekt dersom du leser til eksamen.